Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

We monitoren de effecten van de herijking van het minimabeleid. Een nieuw voorstel voor mogelijke vervolginrichting van het minimabeleid na 2021 is mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona. In de nieuw te bepalen richting wordt in ieder geval meer aandacht gegeven aan preventie van armoede en schulden en wordt de verbinding gelegd met schuldhulpverlening. Centraal staat de aanpak van de vroegsignalering vanuit de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van gratis openbaar vervoer voor minima op Schouwen-Duiveland.

Stand van zaken

We monitoren de effecten van de herijking van het minimabeleid. Een nieuw voorstel voor mogelijke vervolginrichting van het minimabeleid na 2022 is mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona en de inflatie. Een voorstel hiertoe volgt na 2022.

We hebben de afgelopen periode meer aandacht gegeven aan preventie van armoede en schulden en daarbij ook de verbinding gelegd met schuldhulpverlening.

Centraal staat de aanpak van de vroegsignalering vanuit de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Het aantal meldingen neemt harder toe dan geraamd. Meer mensen hebben financiële problemen en lopen betaalachterstanden op. Dit ten gevolge van de stijging van de kosten door de inflatie. Met ingang van september 2022 wordt de formatie uitgebreid met een consulent vroegsignalering. 

In 2020 is toegezegd dat onderzocht zou worden in hoeverre een pilot gratis openbaar vervoer voor minima kan worden opgezet en hoe hieraan uitvoering zou kunnen worden gegeven. Vanwege de coronamaatregelen was het lange tijd niet mogelijk om een pilot te starten betreffende openbaar vervoer. De afgelopen maanden heeft dit onderzoek nu wel plaatsgevonden, waardoor de pilot nu opgestart kan worden. Met de pilot gratis openbaar vervoer voor minima krijgen we inzicht in de vraag wat gratis openbaar vervoer doet voor de minima op Schouwen-Duiveland.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G