Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

 We sluiten aan bij het Zeeuwse Preventie- en Handhavingsplan Alcohol en komen in aansluiting op dit plan met een lokale vertaling inclusief het onderdeel drugspreventie in 2022.

Via het amendement A19 bij deze programmabegroting wordt reeds het benodigde budget van totaal € 800.000  gereserveerd voor de uitrol van het implementatietraject lJslands preventiemodel op Schouwen-Duiveland (€ 200.000 per jaar in de periode 2022-2025). Het budget is opgenomen op de lijst te honoreren prioriteiten.

Stand van zaken

Op 13 december 2021 is het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2022-2025 door het college geaccordeerd en gedeeld aan de raad. Dit is de lokale vertaling van het Zeeuwse Preventie-en Handhavingsplan. Hierin zijn de belangrijkste maatregelen beschreven die onze gemeente neemt om alcoholgebruik onder onze jongeren tot 24 jaar te voorkomen en terug te dringen. 

Er is een samenwerkingsovereenkomst voor het IJslands Preventie Model met het Trimbos Instituut. Hiermee nemen we, samen met 9 andere gemeenten, deel aan de uitvoering van de Nederlandse variant, Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO).  Deze aanpak is erop gericht om te werken aan gezonde en gelukkige jongeren en te voorkomen dat zij alcohol en druk gebruiken of roken. 

Er is een startbijeenkomst geweest met lokale partners, nemen deel aan landelijke kennis- en werksessies en we bereiden samen met het onderwijs, de GGD en onze buurgemeente Goeree-Overflakkee de monitor in oktober aan het voor. Deze monitor geeft ons data op basis waarop we beleid gaan formuleren en acties uitvoeren.  

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G