2.4.2.4. We onderzoeken of (sociale) wijkteams bijdragen aan ketengericht werken
Omschrijving (toelichting)
Naast de realisatie van de integrale toegang zetten we ook in op het versterken van de vindplaatsen. De vindplaatsen zijn locaties waar onze inwoners hun (zorg-hulp) vraag kunnen stellen of waar vroegsignalering kan plaatsvinden (bijvoorbeeld verenigingen, kerken, dorpshuizen, scholen, het Odensehuis, de ruilwinkel). We investeren onder andere in een goede samenwerking met huisartsen en praktijkondersteuners, het verbreden van het gebiedsgericht team (GGT) 0 tot 100 jaar en ondersteuningsteams in het basisonderwijs.
De effecten van deze voorzieningen nemen we mee in het onderzoek naar sociale wijkteams en de toegevoegde waarde van sociale wijkteams in gecoördineerde zorg. Vanaf 2021 wordt de positionering van samenwerkende partijen binnen de vraagverheldering en toegang met betrokken partners opgepakt. Dit op basis van het integraal dienstverleningsmodel sociaal domein. Het versterken van ketengericht werken, al dan niet in wijkteams, maakt hier onderdeel van uit. In 2022 wordt een voorstel voor deze doorontwikkeling aan de raad voorgelegd.
Stand van zaken
De doorontwikkeling van de integrale toegang en daaraan gekoppeld het onderzoek naar de mogelijke rol van sociale (wijk)teams en de verbinding met het voorveld heeft vertraging opgelopen vanwege personeelsverloop en het moeilijk vervullen van vacatures. Om een eerste goede stap te kunnen zetten nemen we in Q3 en Q4 deel aan het Verbetertraject toegang sociaal domein met ondersteuning van de VNG, Ministerie VWS, Movisie en cliëntorganisaties. Dit traject levert concrete inzichten en adviezen op. Dit biedt ons een goede basis waarop we gericht op de beoogde onderzoeken en doorontwikkeling kunnen voortbouwen.