Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

In 2022 gaan we (verder) aan de slag met diverse grootschalige projecten in en rond Burgh-Haamstede, waaronder het opstellen van een beeldkwaliteit- en stedenbouwkundig plan, het onderzoek naar de verplaatsing van de supermarkten, de ontsluiting van Burgh en planvorming voor de herinrichting van het centrum van Haamstede. Het uitvoeringsprogramma maakt inzichtelijk welke projecten starten en wat de beoogde doorlooptijden zijn. Zie voor meer informatie over de uitvoering van de Dorpsvisie Burgh-Haamstede het onderdeel ‘Uitvoering amendementen masterplannen stads- en dorpsvisies'. 

Stand van zaken

Eind 2021, begin 2022 zijn we gestart met de voorbereiding en participatietrajecten van de volgende projecten. We zullen deze in een volgende beleidsmonitor nader per project opnemen. Kort is de stand van zaken per project d.d. juni 2022 als volgt:

- Stedenbouwkundig en beeldkwaliteitsplan: concept beeldkwaliteitsplan gereed, gestart met opstellen van stedenbouwkundig plan.

- Optimalisatie verkeersveiligheid Kloosterweg: project- en werkgroep hebben hetzelfde beeld bij het beoogde profiel, een voorkeursvariant voor besluitvorming wordt voorbereid.

- Pilot Mobiliteitshub: het voornemen is per 1 januari 2023 te starten met een proef van 9 maanden op en rond de Kriekemeet, waarbij de bushaltes aan de dorpsas allemaal vervallen. We kiezen voor een doelmatige inrichting vanwege het pilot karakter. Startdatum is afhankelijk van medewerking provincie en Connexxion.

- Geluksmomenten en verfraaiing entrees: de twee basisscholen werken per groep (dus samenwerking scholen) een idee uit dat voor de doelgroep tot en met 12 jaar geschikt moet zijn en pitchen dit aan een jury. Voor de rotondes kiezen we voorlopig voor het uitschrijven van een vraag aan lokale hoveniers om uniforme beplanting toe te passen, zodat in de toekomst nog realisatie van (kunst)objecten mogelijk blijft.

- Kunst en Cultuur: is een projectgroep onder onafhankelijk voorzitterschap die in het voorjaar van 2022 een 'foto' heeft opgeleverd van de huidige stand van zaken qua kunst, cultuur en cultureel erfgoed en tot doel heeft de samenwerking te verbeteren. Via een miniconferentie in juli wordt hieraan verder gevolg gegeven.

- Kop van Haamstede: de raad heeft in april 2022 kennisgenomen van de raadsbrief inzake verplaatsing Market Plaza, waarna we in het 2e deel van 2022 het vervolgproces ingaan. De ontwikkeling van de Noordstraat 34-36 staat on hold, terwijl de raad voor het "Gat van de Noordstraat" een definitieve verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven.

- Positionering: de projectgroep wordt geleid door de ondernemersvereniging en onder de titel 'Landschapspark Burgh-Haamstede' wordt verder gewerkt aan naamsbekendheid, marketing en input en verweving in andere projecten.

- Woningbouw: we werken aan een inschrijvingsleidraad voor het gemeentelijk perceel hoek Julianastraat/Bernhardstraat (minimaal 6 en maximaal 10 woningen), ontwikkeling van drie woningbouwlocaties met Zeeuwland (Sluispad, Irenestraat, Platboslaan) en de verplaatsing van Bouwbedrijf Bijkerk met woningbouw op de achter te laten locatie\.

- Torenweg: in het eerste deel van 2022 hebben we met Evides/Stedin overleg gevoerd over de ondergrondse werkzaamheden en in samenspraak met de Belangenvereniging Nieuw-Haamstede een inrichtingsvariant gemaakt voor de bovengrondse inrichting, die we in juli 2022 aan de omgeving presenteren.

 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G