Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In 2019, 2020 en 2021 is in het kader van de pilot bloemenranden langs akkers jaarlijks ca 25 km (ca 20 ha) akkerrand ingezaaid. Alle betrokken partijen zijn enthousiast over het project maar begrijpen dat de gemeente de kosten niet structureel kan blijven dekken.
Voor de dekking van kosten van handhaven en zo mogelijk uitbreiden van de akkerranden zoeken we samen met ASD/ZLTO naar externe middelen. In 2021 worden plukbonnen geïntroduceerd, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het bloemenrandenproject. Studenten van de Has hebben een studie verricht naar het realiseren en monitoren van duurzame bloemenranden op Schouwen-Duiveland.  Duurzame akkerranden kunnen verbindingslijnen vormen in ecologische netwerken en bouwstenen in een te realiseren ecoraster.

Stand van zaken

In 2022 is het project bloemenranden langs akkers voor een periode van 3 jaar verlengd. De opbrengst van diverse acties, zoals de introductie van de plukbonnen, het plaatsen van QR bordjes in de bloemenranden en diverse sponsoracties, hebben geleid tot een uitbreiding van de akkerranden van 20 naar 26 hectare. In nauwe samenwerking met stichting Zonnestraal en de imkervereniging Schouwen-Duiveland promoten we de plukbonnen en overige acties met als doel het oppervlak van de bloemenranden verder uit te breiden. Daarbij zetten we onze samenwerking met de HAS voort.  Studenten hebben in 2022 onderzoek naar de functies van akkerranden afgerond. In september krijgt dit onderzoek een vervolg.  

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G