1.1.5.15. We voeren het plan van aanpak voor verduurzaming van gemeentelijke gebouwen uit
Omschrijving (toelichting)
Om het maatschappelijk vastgoed structureel te verduurzamen is het noodzakelijk dat het onderhoud en beheersplan uitgebreid wordt met maatregelen voor duurzaamheid. In 2020 is de routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed vastgesteld. Voor het uitvoeren van onderzoeken, maatwerkadviezen, energielabeling en energiemanagement is tot en met 2023 een bedrag van € 25.000 beschikbaar gesteld. Op de lijst te honoreren prioriteiten vragen wij ook vanaf 2024 een jaarlijks budget van € 25.000.
In de routekaart zijn ook aandachtspunten opgenomen voor het duurzaam (hergebruik) van materialen. Voor het opstellen van een materialenpaspoort voor gemeentelijke gebouwen sluiten we aan bij de landelijke ontwikkelingen. Op het moment dat er een officieel materialenpaspoort beschikbaar is stellen we deze per gebouw op.
Stand van zaken
Voor de gemeentelijke havens zijn duurzaamheidsscans opgesteld. Voor de gymzalen zijn energieprestatie adviezen opgesteld en heeft energielabeling plaats gevonden. Van de gemeentelijke monumentale panden is een monumentenpaspoort opgesteld. Het gemeentehuis is aardgasvrij gemaakt en krijgt in het derde en vierde kwartaal van 2022 een nieuw energielabel.