Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Aan de hand van de resultaten van de stresstest en de risicodialoog bepalen we op welke wijze de gemeente de openbare ruimte na 2020 moet gaan inrichten om in 2050 klimaatbestendig en water robuust te zijn, conform de richtlijn van het Rijk uit het Deltaprogramma Klimaatadaptatie. Inmiddels houden we hier bij de uitvoering van werken in de openbare ruimte al rekening mee. Ook aan de bewustwording van klimaatverandering en –adaptatie wordt al ruim aandacht besteed via de activiteiten uit het Interreg-project Star2Cs, waarbij een interactieve klimaatwand, een interactieve kennisbank, spelregels en hulpmiddelen bij het houden van een verdiepende klimaatdialoog en een onderzoek naar de relatie klimaatadaptatie met N2000-en stikstofvraagstukken wordt onderzocht. In 2021 stellen we een uitvoeringsprogramma op voor die zaken die we daarnaast op gaan pakken. Deels in samenwerking met regionale overheidspartijen, deels als gemeente.

Voor de uitvoering van de klimaatadaptatie strategie Zeeland is een Zeeuwse samenwerking tot stand gebracht. Door deze Zeeuwse samenwerking wordt veel gemeentelijke capaciteit bespaard. Wel wordt een bijdrage van de gemeente gevraagd voor de gezamenlijke uitvoering. Hiervoor is op de lijst te honoreren prioriteiten een structurele bijdrage opgevoerd van jaarlijks €11.503.

Stand van zaken

Veel van de uitvoering vindt nog Zeeuws breed plaats. Naast deze uitvoering van taken uit het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie strategie Zeeland werken we in de uitvoering al aan het klimaatbestendiger maken van onze buitenruimte. Zo zijn er dit jaar infiltratiekratten geplaatst onder de Kerkring Renesse die het eerste hemelwater kunnen opvangen, waardoor de kans op wateroverlast verder is afgenomen. Maar ook de inrichting van het centrumgebied van Renesse, maar ook van Scharendijke is zodanig vormgegeven en ingericht dat er ruimte is voor verkoeling, meer schaduwwerking door bomen en beplanting en ook meer ruimte voor hemelwater.

Het is jammer genoeg niet gelukt om dit jaar een subsidieaanvraag in te dienen voor de Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie (TIK), omdat het ons aan projecten ontbrak die voor deze regeling in aanmerking kunnen komen. Hierdoor kunnen we ons gereserveerde budget niet volledig benutten. Wel kunnen we als we een passend project hebben, volgend jaar een aanvraag indienen voor de plusregeling binnen de TIK-gelden. Ingediende plannen krijgen een score op basis van hun bijdrage aan de doelstelling van de regeling en de plannen met de hoogste score kunnen dan extra subsidie krijgen buiten hun eigen gemeentelijke budget. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G