2.4.5.1. We stimuleren ontwikkeling en uitbreiding van voorliggende voorzieningen
Portefeuillehouder
- Ankie Smit
Omschrijving (toelichting)
Voor onze jeugdigen stimuleren we partners tot nauwere samenwerking en nieuwe initiatieven gericht op preventie, vroegsignalering en het versterken van de eigen kracht van inwoners.
Vanaf 2021 zijn een aantal initiatieven op gang gebracht waar we in 2023 en verder aan werken:
Vormen van een coalitie van samenwerkende partijen binnen het project Kansrijke start. Om ieder kind een gezonde, veilige en kansrijke start te bieden is meer aandacht voor de eerste 1000 dagen van zijn leven. In het programma wordt uitgegaan van het bouwen en verankeren van een lokale coalitie rondom de eerste 1000 dagen, waarbij de partijen die betrokken zijn bij een gezin, elkaar in deze fase intensief opzoeken en gebruik maken van ieders expertise.
Voor kwetsbare jongvolwassenen van 16 tot 27 jaar werken we binnen de pilot Samen Sterk voor Jongeren met de betrokken organisaties aan een samenhangend aanbod. De pilot richt zich op de levensdomeinen onderwijs, ontwikkelen van een steunend netwerk en invulling van de vrije tijd, werk en inkomen, wonen en welzijn. We zorgen voor een doorlopende en integrale ondersteuning van kwetsbare jongvolwassenen, met het doel ontwikkelen van een stabiele basis.
Uitvoering, evaluatie en waar mogelijk uitbreiding van het Sociaal Medisch Overleg (SMO). Het SMO is een afstemmingsoverleg van huisartsen, praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) GGZ, jeugdconsulent, Wmo-consulent en wijkverpleging. In de huidige pilot wordt in drie huisartsenpraktijken maandelijks een SMO georganiseerd. Het doel is om een werkbare overlegvorm op te zetten tussen het sociaal domein en de huisartsenpraktijk, waarbij jeugdigen en gezinnen adequaat geholpen worden. Waarbij naar het gezinssysteem wordt gekeken bij het organiseren van een antwoord op de (hulp)vraag. Integraal werken is beter voor onze inwoners. Voorkomen wordt dat zij hun vraag moeten herhalen. Door frequent overleg kent men elkaar goed en zorgen de korte lijnen voor een snellere en passender interventie dan voorheen.
Verbinding met het onderwijs, de kinderopvang en (jeugd)zorg wordt georganiseerd door verschillende overleggen. Dit zijn het JPO (Jeugdpreventie Preventie Overleg), VOJO (Verbinding onderwijs Jeugd(zorg) en Opvang), het ondersteuningsteam en het ZAT (Zorg Advies Team) in het voorgezet onderwijs. De voortgang en de opbrengst worden periodiek besproken in de LEA (Lokaal Educatieve Agenda).
Stand van zaken
Het SMO (Sociaal Medisch Overleg) bij 3 huisartspraktijken verloopt voorspoedig. Er is de afgelopen maanden gewerkt aan een routekaart, waarin de verschillende processtappen van aanmelding tot zorg in beeld zijn gebracht.
De pilot Samen Sterk voor Jongeren startte in oktober 2022. Er zijn inmiddels 8 jongvolwassenen die gebruik maken van het aanbod. Maandelijks stemmen we met de betrokken zorgaanbieders af. We monitoren de resultaten en maken afspraken over knelpunten die we tegenkomen tijdens de uitvoering.
In september 2022 opende de BSO met Zorg Zierikzee. In de BSO met Zorg werken kinderopvangorganisatie Kibeo en jeugdzorgaanbieder Juvent samen in een groep. Omdat behandeling en begeleiding is ondergebracht in de buitenschoolse opvang, kunnen kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte gebruik maken van het aanbod in hun eigen omgeving. De toegang tot de BSO met zorg is vrij toegankelijk. We monitoren de resultaten op afstand. We zien dat de vraag om behandeling toeneemt. In tegenstelling tot de eerdere jaren 2020 en 2021.
Voor de businesscase Jongerenwerk is meer aandacht en sturing nodig. Dat wil zeggen dat we actief betrokken zijn, meedenken en meepraten over de uitvoering van de in de business case opgenomen activiteiten. Uitvoering van het project Kansrijke Start start in 2024.