1.2.7.2. We onderzoeken nieuwe kansen om de zoetwaterbeschikbaarheid te vergroten
Portefeuillehouder
- Paula Schot
Omschrijving (toelichting)
We blijven als gemeente alert om kansen voor het verbeteren van de zoet waterbeschikbaarheid te verzilveren, met bestaande of nieuwe technieken. Het gaat dan om maatregelen om meer water vast te houden en maatregelen die wateropname van de bodem verbetert. Het kan ook gaan om waterbesparende maatregelen, het gebruik van het effluent van rioolzuiveringen dat als zoet waterbron kan dienen, of het ontzilten van brakwater waardoor het bruikbaar wordt voor landbouw. We zoeken naar mogelijkheden om hemelwater (tijdelijk) op te slaan in plaats van af te voeren, zodat er ook in droge perioden meer zoet water beschikbaar is. Daarnaast zetten we ons in om andere teelten of productiewijzen te stimuleren die minder zoet water vragen. Het benutten van kansen doen we in samenspraak met de agrarische sector, experts en andere betrokkenen.
Stand van zaken
Met peilgestuurde drainage is het mogelijk de hoogte van de laag zoet water in de bodem te beïnvloeden. Hiermee kan dus worden gestuurd wanneer het zoet water uit de drainage gaat lopen. Dankzij onze inbreng heeft de provincie hiervoor geld bij het Rijk gevraagd om deze drainage in heel de provincie aan te leggen, om zo de zoetwaterbeschikbaarheid te kunnen vergroten.
We zijn in overleg met provincie en waterschap om onderzoek te doen naar een optimaal watersysteem voor Schouwen-Duiveland. Hierbij rekening houdend met klimaatverandering en de scheiding van zoet en zout/brak water.
Er is een Kieswijzer Zoet water beschikbaar gekomen die agrariërs en adviseurs meer inzicht geeft welke zoetwatermaatregelen op een bepaald perceel wel of niet kansrijk zijn. Deze kieswijzer staat op de site van living lab Schouwen-Duiveland.